Digital: the new frontier in healthcare

Everything is affected by the digital revolution. The opportunities for improving healthcare could be extraordinary. Interdisciplinary research is key to this. The UCL Festival for Digital Health will connect UCL’s world-class research in computer science, engineering, medicine and health service delivery. Together they can have a direct impact on the health and wellbeing of individuals, communities and populations. Collaborations across engineering and healthcare will make UCL a leading institution for Digital Health research. Join us to discover new technologies, Share achievements, Network with staff, industry and healthcare and Create new collaborations – a new momentum!

Loading Events

Events

« All Events

  • This event has passed.

Gamification and Self-Tracking in Health and Wellbeing

27th June 2014, 6:00pm – 8:30pm

Venue:

  • Roberts 106 Lecture Theatre

Chair:

Alexandra Douglass-Bonner

Reserve Your Place

This event celebrates the cutting edge of health apps in the fields of gamification and self-tracking. The evening is introduced by two talks from academic and industry professionals in the field. The main event is a live showcase of apps and games submitted to our call, demonstrating innovation from UCL academics and SMEs.

A prize of £10,000 worth of app development will be given to the best app, judged on the night by a panel of experts! An audience favourite will also be chosen.

This talk is a must for anyone interested in the impact of gamification and self-tracking apps on health and wellbeing. Please arrive at 18:00 for registration. Talks begin at 18:10.

The competitors:

1) RunTroll, Nicholas Tenhue. http://runtroll.com/#start
2) Wibble, Andy Fugard, http://www.andyfugard.info/
3) HeiaHeia!, Joao Bocas, https://www.heiaheia.com/account
4) Smoke Free, David Crane, http://smokefreediary.com/
5) Go With the Flow, Aneesha Singh, http://www.ucl.ac.uk/uclic/people/a-singh
6) DisciplinXgames, David Hume, https://www.youtube.com/watch?v=VNGm1q4T4BA

The winners:

  • Runner-up: Go With the Flow, Aneesha Singh, http://www.ucl.ac.uk/uclic/people/a-singh
  • Winner: Smoke Free, David Crane, http://smokefreediary.com/

A supporting statement from our partner, the Enterprise Europe Network:

This event is delivered as part of our work in the Enterprise Europe Network in London. EEN provides support to businesses looking to grasp opportunities present in the European market that might otherwise go unnoticed. We assist in the creation of mutually beneficial business partnerships for local organisations, helping them build their innovation capacity and meet their capital requirements. To find out more please visit:

http://www.ucl.ac.uk/advances/business/support/een.

This event is being organised with support from UCLAdvances, the EENDECIDE, and Develapps.

ucl_advancesLogo_EEN_EN  DECIDE_HalfLogo    logo_develapps_HD_white

Venue: Roberts 106 Lecture Theatre

Registration - 10 minutes

Starts: 6:00pm   Ends: 6:10pm
Speaker:
Tim Barnes Director
UCL Advances

Introduction - 10 minutes

Starts: 6:10pm   Ends: 6:20pm
Speaker: Tim Barnes
Mark Parry Sony Computer Entertainment Europe

Industry Keynote - 15 minutes

Starts: 6:20pm   Ends: 6:35pm
Speaker: Mark Parry
Jo Iacovides Research Associate in Human–Computer Interaction
UCL

Academic Keynote - 15 minutes

Starts: 6:35pm   Ends: 6:50pm
The academic keynote will be followed by a brief break. Drinks will be provided.
Speaker: Jo Iacovides

Presentation: Group 1 - 10 minutes

Starts: 7:00pm   Ends: 7:10pm
Speaker:

Presentation: Group 2 - 10 minutes

Starts: 7:10pm   Ends: 7:20pm
Speaker:

Presentation: Group 3 - 10 minutes

Starts: 7:20pm   Ends: 7:30pm
Speaker:

Presentation: Group 4 - 10 minutes

Starts: 7:30pm   Ends: 7:40pm
Speaker:

Presentation: Group 5 - 10 minutes

Starts: 7:40pm   Ends: 7:50pm
Speaker:

Presentation: Group 6 - 10 minutes

Starts: 7:50pm   Ends: 8:00pm
Speaker:

Deliberation and drinks - 15 minutes

Starts: 8:00pm   Ends: 8:15pm
Speaker:

Awards Ceremony and Closing Remarks - 15 minutes

Starts: 8:15pm   Ends: 8:30pm
Speaker: